វិធីឆាដើមខាត់ណាយ៉ាងណា អោយនៅស្រស់ ស្រួយឆ្ងាញ់

ស្ត្រី​មេផ្ទះ​ដ៏ឆ្លាតវ៉ៃ​គួរ​គប្បី​ដឹង នឹង ស្វែង​យល់​អំពី​ពេលវេលា​ដែល​គួរ​តែ​ជ្រើស​មុខ​ម្ហូប​មក​ទទួល​ទាន​អោយ​បាន​ ត្រឹម​ត្រូវ។ ប្រៀប​ការ​ជ្រើសរើស​សំលៀក​បំពាក់​បែប​ណា​ឲ្យ​សម​នឹង​ខ្លួនឯង​សម្រាប់​ចូល​ រួម​ក្នុង​កម្ម​វិធី​ណា​មួយ​យ៉ាង​ដូច្នោះ​ដែរ។ នេះ​ជា​ភាព​ឆ្លាតវ៉ៃ​ម្យ៉ាង​សម្រាប់​បំពេញ​នូវ​សុភមង្គល​គ្រួសារ​ផង​ ។ពេលវេលា​នៃ​ការ​ទទួន​ទាន​មាន​បីពេល គឺ​ពេល​ព្រឹក​ដែល​ភាសា​អង់គ្លេស​និយាយ​ថា( Breakfast)  ថ្ងៃត្រង់(Lunch) នឹងពេលល្ងាច(Dinner)។ ចំពោះ​ពេល​ព្រឹក​នឹង​ពេល​ល្ងាច​មង្គលការ​នឹង​បង្ហាញ​នៅ​សប្តាហ៍​ក្រោយៗ​ ទៀត។តែ​ពេល​នេះ​មង្កលការ​សូម​លើក​យក​មុខ​ម្ហូប​មួយ​មុខ​ដែល​សាកសម​ជាមួយ​ អាហារ​ពេល​ថ្ងៃត្រង់ គឺ ឆាដើមខាត់ណា។ ម្ហូប​ដែល​គួរ​តែ​ជ្រើសរើស​យក​មក​បរិភោគ​សម្រាប់​ពេល​ថ្ងែត្រង់​គឺ ឆា នឹង ស្ងោរ។ ស្ត្រីមេផ្ទះ​នឹង​យុវតី​មួយ​ចំនួន​បាន​ដឹង​រួច​មក​ហើយ​ថា ដើម​ខាត់ណា ឬ អាច​ហៅ​ម្យ៉ាង​ទៀត​ថា​ខាត់ណា​កាត់ ជា​ប្រភេទ​បន្លែ​ពណ៌​បៃតង​ដែល​ចែក​ចេញ​ជា​ពីរ​ផ្នែក​មាន​ដើម នឹង ស្លឹក។ តើ​ត្រូវ​ធ្វើ​យ៉ាង​ណា​ឲ្យ​ដើម​នឹង​ស្លឹក​របស់​ខាត់ណា​អាច​រក្សា​បាន​នូវ​ សោភ័ណ្ឌភាព?

សាច់៖ សាច់​គោ ២ក្រាម (អ្នក​គួរ​តែ​ជ្រើសរើស​យក​សាច់​គោ បើ​សិន​ជា​អ្នក​ជ្រើសរើស​សាច់​ជ្រូក​អាច​នឹង​ធ្វើ​ឲ្យ​បន្លែ​មួយ​ប្រភេទ​នេះ ​ប្តូរ​រស់​ជាតិ​ទៅ​ជា​ភ្លាវ។

បន្លែ៖   ដើម​ខាត់ណា កន្លះ​គីឡូក្រាម

+ ដើមខាត់ណា៖
1. ត្រូវ​ប្រើ​កូន​កំបិត​ដើម្បី​សក ឬ​ចិត​យក​សំបក​ចេញ ហើយ​ហាន់​បញ្ឆិតៗ​តូចៗ​ល្មម​សម​នឹង​មាត់​មនុស្ស
2. លាង ​ទឹក​ឲ្យ​ស្អាត យក​ទៅ​ស្រុះ​ទឹក​ក្តៅ​ដែល​កំពុងពុះ ចូក​ពី បី​ត្រលប់ រួច​ដួស​ដាក់​ត្រាំ​ទឹក​ត្រជាក់​មួយ​នាទី ហើយ​ស្រង់​ចេញ ដាក់​ឲ្យ​ស្រស់​ទឹក។ 
 
+ ស្លឹកខាត់ណា៖
1. កាត់​ជា​បន្ទះ​ទំហំ​ប៉ុន​បាតដៃ​ក្មេង ត្រូវ​ជ្រើស​យក​តែ​ស្លឹក​ដែល​ខ្ចី ហើយ​ល្អ​ចៀស​វាង​យក​ស្លឹក​ដែល​មាន​ដង្កូវ​ស៊ី។
2.​ លាង​ទឹក​ឲ្យ​ស្អាត ហើយ​ចាក់​ចូល​ក្នុងទឹក​ក្កៅ​ដែល​មាន​សីតុណ្ហភាព​ក្តៅ​ល្មម។
3. ត្រូវ​ប្រញ៉ាប់​ស្រង់​ចេញ ហើយ​ដាក់​ចូល​ក្នុង​ទឹក​ត្រជាក់​ភ្លាមៗ មិន​ត្រូវ​ត្រាំ​ទឹកត្រជាក់​យូរ​ពេក​ទេ​ព្រោះ​អាច​នឹង​ធ្វើឲ្យ​ស្លឹក​ខាត់ណា ​ទៅ​ជារលួយ បាត់បង់​ជីវជាតិ​នឹង​រលួយ បាត់បង់​សម្រស់។

គ្រឿងផ្សំ៖ ចាក់​ទឹក​ត្រី​ចូល​ពី​ស្លាប​ព្រាបាយ, ដាក់​អំបិល​មួយ​ចុង​ស្លាបព្រា, ស្ករត្នាតមួយស្លាបព្រា​ពេញ, ស្ករស​កន្លះ​ស្លាប​ព្រា, ប៊ីចេង​កន្លះ​ស្លាប​ព្រា, ខ្ទឹមស​បីបួន​កំពឹស

របៀបឆា៖
​- ដាក់​ខ្លាញ់​ចូល​ក្នុង​ខ្ទះ​ឲ្យ​ក្កៅ រួច​ដាក់​ខ្ទឹម​ដែល​ចិញ្ជ្រាំ​ម៉ត់​ចូល ហើយ​លីង​កុំឲ្យ​ខ្លោច ជៀសវាង​មាន​ជាតិ​ល្វីង។
- ចាក់​សាច់​គោ​ចូល ហើយ​ចូក​មួយ​ត្រលប់
- ចាក់​គ្រឿង​ផ្សំ​ចូល រួច​ឆា​ចូល​គ្នាឲ្យ​សព្វ
បន្ទាប់​មក​ចាក់​ដើម​ខាត់ណា​ចូល​មុន​គេ ចូកពី បី​ត្រលប់ រួច​ដាក់​ស្លឹក​ខាត់ណា​ចូល​តាម​ក្រោយ ឆា​មួយ​ត្រលប់ រួច​ដួស​ដាក់​ចាន​ឲ្យ​មាន​របៀបបន្ទាប់​មក​រោយ​ម្រេច​បន្តិច​តាម​ចំណង​ចំណូល​ចិត្ត​របស់​អ្នក។

បញ្ចាក់៖ ការ​ធ្វើ និង​ផ្សំ​គ្រឿង​ខាង​លើ គឺ​តម្រូវ​សម្រាប់​ក្រុម​គ្រួសារ​ដែល​មាន​សមាជិក ៤ នាក់។ លោក​អ្នក​អាច​ធ្វើ​ច្រើន​ជាង​នេះ​បើ​សិន​មាន​សមាជិក​ច្រើន។