បាយឆាត្រូវបានគេនិយមចូលចិត្តនៅតាមប្រជុំកោះទាំងមូលនៅប្រទេសឥណ្ឌូនេស៊ីគឺអាស្រ័យលើការផ្សែផ្សំគ្រឿង។
ប្រសិនបើអ្នកបានធ្លាប់មិនពេញចិត្តបាយឆានៅតំបន់ផ្សេង សូមសាកល្បងភ្លក់រស់ជាតិថ្មីរបស់បាយឆាឥណ្ឌូនេស៊ីវិញម្តង។
បាយឆាបែបសាមញ្ញគ្រាន់តែដាក់សាច់ត្រី ឬសាច់ ស៊ុត ឬក៏ដាក់សាច់មាន់កាប់ជាដុំៗ
សាច់ជ្រូក បន្លែ បង្កង និងអាហារសមុទ្រតាមចំណង់ចំណូលចិត្ត។ បាយឆាឥណ្ឌូនេស៊ីមានឱជារសកាន់តែឆ្ងាញ់
ខណៈដែលអ្នកយកបាយកកមកឆា ។
គ្រឿងផ្សំបាយឆា៖
- ផ្សិតស្រស់ដូចជា
ផ្សិតស ផ្សិតឈើទម្ងន់ ២៥០ ក្រាម ហាន់ជាស្រេច
- ខ្ទឹមស ២ ខ្លែប
ហាន់ជាស្រេច
- ខ្ញីស្រស់ ២ ដុំ
ចិតសំបករួចនិងហាន់ជាស្រេច
- ម្ទេសក្រហមស្រស់
២ ផ្លែ វះយកគ្រាប់ចេញនិងហាន់ជាស្រេច
- ខ្ទឹមក្រហម ៥ ផ្លែ
ហាន់ជាស្រេច
- ប្រេងឆា ២ ស្លាបព្រាបាយ
- បាយកក ៥០០ ក្រាម
- ស៊ុត ១ គ្រាប់ វៃឱ្យហើយ
- ទឹកប្រេងខ្យង១ស្លាបព្រាបាយ
- ទឹកស៊ីអ៊ីវ ១ ស្លាបព្រាបាយ
- ទំពាំងបារាំង
១ បាច់ ហាន់ជាប្រវែង ៣ សង់ទីម៉ែទ្រ
- សណ្តែកបារាំង ១
ដៃ
- ខ្ទឹមខៀវ ៤ មើម
ហាន់ជាស្រេច
- ស្លឹកជីវ៉ាន់ស៊ុយស្រស់
១ បាច់
- ក្រូចឆ្មា ២ ផ្លែ
- អំបិលនិងម្រេច
។
របៀបធ្វើ៖
១ ដុតកម្តៅខ្ទះ
២០០ អង្សាសេ ។ ចាក់ផ្សិតជាមួយខ្ទឹមស ខ្ញី ម្ទេស ខ្ទឹមក្រហម និងប្រេងឆាបន្តិចចូលគ្នា។
បន្ទាប់មកចាក់អំបិលនិងម្រេចចូល ហើយដាក់ក្នុងខ្ទះ និងឆារយៈពេល ២០ នាទីរហូតដល់ផ្សិតនិងខ្ទឹមក្រហមចូលជាតិគ្នា។
២ ត្រូវយកសមវៃបំបែកបាយកកឱ្យចេញពីគ្នា។
បន្ទាប់មកចាក់ប្រេងឆាបន្តិចចូលខ្ទះទទេស្អាតមួយ ហើយវៃស៊ុតដាក់ចូលចៀន។
នៅពេលដែលស៊ុតចៀនឆ្អិនហើយ សឹមដាក់លើជ្រុញ រួចហាន់ជាបន្ទះតូចៗ។
៣ ដុតខ្ទះឱ្យក្តៅ
បន្ទាប់មក ចាក់ប្រេងឆា និងផ្សិត ព្រមទាំងគ្រឿងដែលធ្វើរួចពីមុនមកឆាចូលគ្នា
ហើយចាក់បាយកក ប្រេងខ្យង និងទឹកស៊ីអ៊ីវ រួចឆារយៈពេល ២ នាទី។ បន្ទាប់មកទៀត
ចាក់ទំពាំងបារាំង និងសណ្តែកបារាំងចូល។ ឆាត្រលប់វាចុះឡើងពី ៤ ទៅ ៥ នាទីរហូតដល់បាយក្តៅ
និងបន្លែឆ្អិនល្អ។
៤ ចាក់ខ្ទឹមខៀវ
ស្លឹកជីវ៉ាន់ស៊ុយ និងស៊ុតចៀនចូល។ ហើយចាក់ច្របាច់ក្រូចឆ្មា ១ ចំហៀងចូល។
សូមភ្លក់សាកមើល វាអាចមានរសជាតិផ្អែម ហិល និងប្រៃបណ្តាលមកពីទឹកស៊ីអ៊ីវ។