ជ្រក់​ជើងមាន់

​របៀប​ធ្វើ​ជ្រក់​ជើងមាន់​ហឹ​ល​ដែល​មានឱជារស​ឆ្ងាញ់​នោះ​ថា៖​ 

​គ្រឿងផ្សំ​៖

- ជើងមាន់​សក​ស្បែក​រួច​កន្លះ​គីឡូក្រាម​

- គល់​ស្លឹកគ្រៃ ៦​គល់ (​កាត់​ខ្លីៗ ដំ​អោយ​បែក​),

- ស្ករស ១​ស្លាបព្រា​បាយ​

- អំបិល ៣​ស្លាបព្រា​កាហ្វេ​

- ខ្ញី ១​ខាំ (​ហាន់​ជា​បន្ទះ​ស្តើងៗ​)

- ទឹកត្រី ១​កូនចាន​ចង្កឹះ​

- ទឹកខ្មេះ​កន្លះ​កូនចាន​ចង្កឹះ​

- ទឹក ២​កូនចាន​ចង្កឹះ​

- ម្ទេស​តាម​ចំនូលចិត្ត​(​ហាន់​ប្រ​ឆិតៗ​ស្តើងៗ ឬ ដាក់​ទាំងមូល​)

- ស្លឹក​ក្រូច ៥​សន្លឹក (​ហាន់​ជា​សរសៃ​ស្តើងៗ​)

- ខ្ទឹមស (​ហាន់​ជា​ចំណិត​ស្តើងៗ​)

- ក្រូច​(​សម្រាប់ធ្វើ​តែ​ក្រូចឆ្មា​) ១០​ផ្លែ (​ពុះ​ជា​ពីរ​)​។​


​​វិធី​ធ្វើ៖

- យក​ជើងមាន់​លាង​ទឹក​អោយ​ស្អាត កាត់​ក្រចក​ចេញ រួច​កាត់​ជា​ពីរ​

- ដាក់​ជើងមាន់​ក្នុង​ឆ្នាំង​

- ដាក់​អំបិល​២​ស្លាបព្រា​កាហ្វេរ, ស្ករ​បន្តិច,​ គល់​ស្លឹកគ្រៃ​ពីរ​បី​ចំណិត, ​ខ្ញី​បី​បួន​ចំណិត​ និង​ទឹក​ចូល

គ្នា​រួច​ដាក់​ដាំ​រហូតដល់​ជើងមាន់​ឆ្អិន​ល្អ​(​ក្នុងអំឡុង​ពេលនោះ​ឧស្សាហ៍​ដួស​ពពុះ​ចោល​)​ ប្រហែលជា

​៥​នាទី​។ ​បន្ទាប់មក​ដួស​ជើងមាន់​ដែល​ស្ងោ​ឆ្អឹ​ន​ដាក់​ចូលក្នុង​ចាន​ទឹកកក​ប្រហែលជា២០​នាទី​។​


​វិធីលាយ​ទឹកត្រី៖

- លាយស្ករស​១​ស្លាបព្រា​បាយ ទឹកខ្មេះ ទឹក និង​អំបិល ១​ស្លាបព្រា​កាហ្វេរ​ចូលគ្នា រួច​ដាំ​អោយ​ពុះ​

- ស្រង់​ជើងមាន់​ដាក់​ក្នុង​កែវ​មាន​គំរប 

- ដាក់​គល់​ស្លឹកគ្រៃ ដែល​នៅសល់ចូល

- ដាក់​ម្ទេស ស្លឹក​ក្រូចសើច ខ្ទឹមស ខ្ញី និង​ទឹកត្រី​ដែល​ដាំ​រួច​ចូល រួច​គ្រប​អោយ​ជិត​ទុក​មួយថ្ងៃ​អាច​

ញាំ​បាន ប្រសិនជា​ក្លាសេ​ក្ន​៧​ង​ទូទឹកកក ឱ្យ​ត្រជាក់​នោះ​កាន់តែ​ឆ្ងាញ់​ថែមទៀត​។ 


***​ គួរ​បញ្ជាក់ថា​ជ្រក់​ជើងមាន់​នោះ​ត្រូវបាន​គេ​ដាក់លក់​ក្នុង​១​គីឡូក្រាម​ចន្លោះ​ពី​១០​ទៅ​១៥​ដុល្លា 

ដែល​តម្លៃ​នេះ សមល្មម​និង​សម្ថ​ភាព ជីវភាព​របស់​ប្រជាពលរដ្ឋ​កម្ពុជា​ទិញ​មក​បរិភោគ​គ្មាន​បញ្ហា​អ្វី​

នោះទេ​។ ទោះជា​យ៉ាងណា​នៅ​មិនទាន់មាន​ប្រភព​ច្បាស់លាស់​ណា ដែល​បង្ហាញ​ពី​ប្រភព​នៃ​ការ

ធ្វើ​ជ្រក់​ជើងមាន់​នេះនោះ​ទេ​៕